Soirée de Paradijstuin | Reportage | CultuurBewust.nl

Een avondje vertoeven in de Paradijstuin in Huize Frankendael

Reportage
  • eva-wolfs

Een avondje vertoeven in de Paradijstuin in Huize Frankendael

Reportage
Door:  Simone Vos op 
19/06/2013


Verscholen tussen woonhuizen, tramhaltes en brede wegen, in het bruisende Amsterdam, ligt Huize Frankendael. Het laatste landhuis van de hoofdstad wordt regelmatig gebruikt voor exposities, is een plek om tot rust te komen en in het restaurant, dat onderdeel is van het huis, kunnen gasten een hapje eten. Al deze mogelijkheden komen samen tijdens de eerste Soirée De Paradijstuin: een avond vol theater, kunst, eten, muziek en verhalen. Op 13 juni vond de Soirée plaats in dit gigantische landhuis.

Huize Frankendael bestaat uit een wirwar van kamers, het is alsof je je in een waar doolhof waant. De benedenverdieping heeft een laag plafond, waardoor het huis een knusse sfeer uitstraalt. Biedt het huis normaal gesproken alleen op zondag ruimte voor kunstenaars om te exposeren in een aantal ruimtes, deze avond is het hele huis ingericht voor allerlei verschillende soorten kunst. Foto-exposities, verschillende theatervoorstellingen van Theatergroep de Mus en dj’s en verhalenverteller Sahand Sahebdivani. Alles in één thema: De Paradijstuin.

Verhalenverteller

De hele avond door vindt het programma zowel in Huize Frankendael als buiten in de langgerekte tuinen plaats. De paden die langs de tuinen lopen, leiden naar kleine prieeltjes. Ook hier zijn optredens. Zo staat verhalenverteller Sahebdivani in een nisje in de tuin van Frankendael. Op het gras ligt een groot, rood kleed. Het publiek kan zich daarop neervleien, terwijl Sahand zijn verhaal over duizend-en-één nacht begint te vertellen. Vol bewondering kijken de mensen hem aan. In zijn verhalen over koningen, prinsen en weelderige vrouwen neemt hij het publiek mee naar het Midden- Oosten. Met grootste handgebaren sleurt hij je zijn verhaal in en hij laat je niet los, totdat het afgelopen is.

Performance

Eva Wolfs staat achter in de parktuin naast een boom. Haar performance gaat over deze plant. Het is voor het publiek niet duidelijk of ze daadwerkelijk een monoloog houdt over de plant of dat het een grap is. Moeten we lachen? Of is dit serieus? Dat laat ze in het midden.

Het publiek dat op de Soirée afkomt, is onder de indruk van de gemoedelijke sfeer in het huis en veel stelletjes schuiven nog een beetje dichter naar elkaar toe als het wat kouder wordt later op de avond. Bij de klanken van Arthur Adams gitaarmuziek droomt menigeen even weg.

Op 12 september is de volgende Soirée. Deze keer zal die in het teken staan van het vijfjarig bestaan van  Huize Frankendael.

Over de auteur:

Simone Vos

Journalist & Cultuurwetenschapper. Interesses: beeldende kunst, festivals, culinair, films, boeken, reizen.
Een avondje vertoeven in de Paradijstuin in Huize Frankendael van 10 stemmen
Google+