Sziget 2014 | Reportage | CultuurBewust.nl

Zomerse sfeer op Sziget festival 2014

Reportage
  • Sziget festival 2014 - festivalverslag

Zomerse sfeer op Sziget festival 2014

Reportage
Door:  Anna Schouten op 
19/08/2014

Drie kenmerken van Sziget festival: zonder een kampeerplekje onder een boom is het lastig om enigszins uit te slapen, bier verschijnt standaard in halve liters en er treden erg fijne artiesten op. Het festival brengt feest, liefde en energie. 

Sziget is inmiddels uitgegroeid tot één van de bekendste Europese festivals. Bezoekers vanuit de hele wereld komen naar het evenement toe, waarbij Nederlanders, Duitsers en Engelsen overheersen. Van 11 tot 18 augustus 2014 bevinden zo’n vierhonderdduizend bezoekers zich op The Island of Freedom – sommige festivalgangers arriveren zelfs al een halve week eerder.

Niet alleen muziek

Via de zogenoemde Sziget-brug arriveert men op het terrein, dat bestaat uit een groot eiland. Wat het festival in Boedapest zo bijzonder maakt is dat er enorm veel te beleven valt: niet alleen muziek krijgt aandacht, ook zijn er kunstobjecten, sportmogelijkheden, speciale evenementen als een balloon party waarbij honderden bezoekers tegelijkertijd een helium ballon de lucht in sturen, vuurwerk en is er een circus.

Zelfs na een week is het vrijwel onmogelijk om geheel uitgekeken te zijn op het festivalterrein. Mocht dat dan toch het geval zijn, is het centrum van Boedapest om de hoek en kan er bijvoorbeeld uitgerust worden in een badhuis. Sziget laat graag de mooie stad aan de bezoekers zien en biedt een voordelige mogelijkheid om het centrum te kunnen bereiken: de City Pass.

De grootste artiesten

Muzikale hoogtepunten worden gevormd door onder andere Band of Skulls, Fink, Queens of the Stone Age (QOTSA) en Crystal Fighters. Het is duidelijk merkbaar dat deze artiesten sterk in hun schoenen staan, doorgewinterde live performers zijn ze zeker. Hoewel de bandleden van QOTSA qua leeftijd inmiddels ruim hun jonge bloed verloren zijn, weten ze nog steeds hun mannetje te staan. Vooral afsluitingsnummer ‘A Song for the Dead’ blaast het publiek omver door de schrijnende gitaarriffs.

Singer-songwriter Fink is daarentegen de rust zichzelf en presenteert de ontspannen nummers van <a title="Recensie: FinkHard Believer” href=”http://www.cultuurbewust.nl/muziek-99274-fink-hard-believer-recensie/” target=”_blank”>Hard Believer, terwijl de toeschouwers met gesloten ogen meegenieten. Naast de nieuwe plaat werkt klassieker ‘Berlin Sunrise’ ook nog altijd goed; doodstil en met kippenvel op de armen luistert men toe.

Crystal Fighters weet met zijn speelse electropop van ieder optreden een feest te maken. Tent A38 staat helemaal vol en alle bezoekers dansen mee op liedjes als ‘Plage’ en ‘Follow’. Het is dan ook moeilijk om stil te blijven staan bij de vrolijke, hoge gitaargeluiden en het lieflijke gezang dat de band voorbrengt.

Slechts een aantal mindere punten

Natuurlijk kan niet alles tot in de puntjes perfect zijn. Zo kost een poncho tijdens een hevige regenbui meer dan een groot glas bier en lijkt de indeling van de podia hier en daar niet in orde te zijn: Stromae treedt op in de veel te kleine A38-stage, terwijl oudere, minder relevante bands als Madness op het hoofdpodium geplaatst worden. Natuurlijk is de muziekfocus in Hongarije anders dan hier. Zo is Stromae in Frankrijk en Nederland veel bekender is dan daar. De programmamakers hadden daar echter enigszins rekening mee kunnen houden, aangezien er zoveel West-Europese bezoekers op Sziget afkomen.

De zomerse sfeer zit er echter meer dan goed in: niet alleen bezoekers, maar ook artiesten barsten van de energie. Het publiek applaudisseert en juicht gedurende de week luid, terwijl artiesten de toeschouwers met alle liefde bedanken.

Over de auteur:

Anna Schouten

De liefde voor muziek werd er met de paplepel ingegoten: van mijn vader leerde ik luisteren naar oude rockbands als Led Zeppelin en The Doors en op vrij jonge leeftijd ging ik op pianoles (waar ik na acht jaar mee gestopt ben - zonde). Ook pennen bleek al op jonge leeftijd mijn passie te zijn: in groep 2 had ik mezelf leren schrijven, waardoor ik in groep 3 niet altijd mee hoefde te doen aan het saaie alfabet-leren, maar fictieve verhaaltjes in schriften mocht noteren. Nadat ik de kinderwens om arts te worden verworpen had, ben ik me volledig op het schrijverschap gaan richten. Het sluit dan ook aan bij mijn studie Communicatie- en Informatiewetenschappen aan Universiteit Utrecht. Muziek en schrijven gaan prima samen: ik doe niets liever dan een concert bezoeken of een nieuw album beluisteren, om er vervolgens een recensie over te maken. Mijn smaak is gevarieerd, van indie tot techno. Bij CultuurBewust.nl houd ik me naast schrijven ook bezig met redigeren en andere zaken die tot de functie Eindredacteur Muziek behoren. Waar je me vindt buiten CultuurBewust.nl, concerten of festivals om? Ik heb onder andere een eigen blog ('Ook Anna doet dingen') en ga zo nu en dan de straat op met een digitale of analoge camera (heel af en toe voor CultuurBewust.nl).
Zomerse sfeer op Sziget festival 2014 van 10 stemmen
Google+