Paradiso valt als een blok voor Hanson | CLEEFT

Paradiso valt als een blok voor Hanson

Reportage
  • Zac, Taylor en Isaac Hanson tijdens hun concert in Paradiso op 18 november 2011

Paradiso valt als een blok voor Hanson

Reportage
Door:  Marjolein Knuit op 
20/11/2011

Sinds ze veertien jaar geleden hun grootste hit hadden met ‘MMMBop’, hebben we in Nederland weinig meer van Hanson gehoord. Maar de Amerikaanse band, bestaande uit de broers Zac, Taylor en Isaac Hanson, bestaat nog steeds en heeft onlangs een nieuw album uitgebracht, getiteld Shout It Out, waarmee ze de wereld rondtoeren. En Paradiso is er als een blok voor gevallen.

Het was 1997 toen Hanson in 27 landen op nummer 1 stond met het vrolijke en onschuldige ‘MMMBop’. Veertien jaar, acht kinderen en drie albums later zijn de broers volwassen geworden. Dat is tijdens hun optreden in Paradiso te horen en te zien: de lange lokken die zo kenmerkend waren voor hun beginperiode hebben bij Isaac en Taylor plaatsgemaakt voor korte en moderne kapsels. Isaac, vroeger een beetje de slungel van de drie, ziet er zelfverzekerder en patenter uit dan ooit.

Afwisselend en aanstekelijk
Het concert begint tien minuten te vroeg, wat voor de voornamelijk vrouwelijke bezoekers bepaald geen straf is. Onder oorverdovend gegil betreden de broers het podium. Nummers van het nieuwe album worden afgewisseld met klassiekers als ‘Where’s the love’, ‘Madeline’ en ‘This time around’. Meer dan een drumstel, een gitaar en piano heeft Hanson niet nodig om een aanstekelijke show neer te zetten: het publiek zingt, springt en klapt mee alsof de wereld na het concert zal vergaan. En om het feest compleet te maken, zingt de zaal als één ‘Happy birthday’ voor Isaac die de dag ervoor jarig was.

Multigetalenteerd
Dat de heren multigetalenteerd zijn, laten ze zien als ze elk een gevoelige solo uitvoeren, Isaac voor de verandering op de piano en Zac op gitaar. Maar gezamenlijk zijn ze toch op hun sterkst met stemmen en instrumenten die zo goed op elkaar zijn ingespeeld dat het onmogelijk is ook maar één valse noot te bespeuren. Zo bekeken is het eigenlijk onbegrijpelijk dat Hanson in Nederland zo weinig erkenning krijgt, hoewel de band op Pinkpop afgelopen jaar goed ontvangen werd.

De laatste drie albums heeft Hanson in eigen beheer uitgebracht na moeilijkheden met platenmaatschappij Mercury. De stijl van de band laat zich het best omschrijven als een mix van pop, rock en een tikje rock ’n roll, wat goed te horen is in hun laatste twee singles ‘Thinking ‘bout somethin’’ en ‘Give a little’. Energieke, vrolijke en aanstekelijke muziek die ook nog eens ergens over gaat.

Een avond vol hoogtepunten
Het publiek gaat helemaal op in de show, die voor het grootste deel door Taylor aan elkaar wordt gepraat. Elk nummer wordt met hetzelfde enthousiasme ontvangen, al gaat het dak er echt helemaal af bij ‘MMMBop’. En tijdens ‘If only’ schudt Paradiso op zijn grondvesten. Na anderhalf uur alleen maar hoogpunten is het dan echt afgelopen. Isaac maakt met zijn smartphone nog een paar foto’s van het publiek, die diezelfde avond nog op de Twitterpagina van de band prijken. Het publiek druppelt de zaal uit. Paradiso is als een blok gevallen voor Hanson, nu de rest van Nederland nog.

Over de auteur:

Marjolein Knuit

Multimediaredacteur met een voorliefde voor theater en muziek. Gek op het schrijven van teksten die iets losmaken bij de lezer en hem het gevoel geven 'erbij' te zijn geweest.
Paradiso valt als een blok voor Hanson van 10 stemmen
Google+