In de maak: poppodium Doornroosje | Fotoreportage | CB.nl

In de maak: Doornroosje, een nieuw gebouw met het karakter van het oude

Fotoreportage
  • In de maak Doornroosje

In de maak: Doornroosje, een nieuw gebouw met het karakter van het oude

Fotoreportage
Door:  Marcus Siebes op 
16/10/2014

De stoelen in de foyer zijn versierd met posters van het oude pand. Op de wand staat een gedicht van de Nijmeegse Anne van Boekel en de kleedkamers van de artiesten zijn allemaal ontworpen door Nijmeegse kunstenaars. Het pas gebouwde poppodium Doornroosje mag dan wel helemaal nieuw zijn, maar aan alles is te zien dat de bezoekers zich in het pand volledig thuis zullen voelen.

Afgeladen vol was het bij de opening op 3 oktober. “En wat was het een succes”, blikt Joris Holter, PR-medewerker bij Doornroosje, terug. Hij geeft een rondleiding door het nieuwe gebouw, dat in drie jaar tijd vanaf de grond is opgebouwd. Op een prachtlocatie, pal naast het station. Gehuisvest samen met een grote fietsenstalling en een studentenappartementen moet Doornroosje hét nieuwe visitekaartje van Nijmegen worden.

Visitekaartje

Met een totale capaciteit van elfhonderd man is de nieuwe poptempel bovendien een van de grootste van Oost-Nederland. “We hebben gekozen voor twee zalen, de rode en de paarse zaal, om grote headliners te kunnen trekken, maar ook plek te bieden voor kleinere artiesten. De kleuren paars en rood waren de twee huiskleuren van het oude Doornroosje. Die hebben we dus meegenomen”, legt Holter uit.

Modernste technieken

Het hele gebouw is voorzien van de modernste technieken. Zo kunnen vrachtwagens bij het laden en lossen van spullen doormiddel van een speciaal platform een draai van honderdtachtig graden maken. Uniek. Daarnaast is er extra aandacht besteed aan het licht en geluid. “Een geluidslek zoals bij Tivoli wilden we hier hoe dan ook voorkomen. We hebben diverse keren getest en als er twee concerten tegelijk worden gegeven, kun je hoogstens de bastrilling van het feest in de andere zaal voelen als de muziek in de zaal waarin je je bevindt uitstaat. Voor de rest is alles geluiddicht.”

Wat ook opvalt is de ruimtelijke sfeer die het gebouw geeft: brede gangen, ruime kleedkamers, genoeg voorzieningen en hoge plafonds. Dat laatste is overigens ook voor de lampen die via een installatie ver naar beneden kunnen worden gebracht. Wanneer er bijvoorbeeld een dance-avond is op een zaterdag, kan er op deze manier een meer intiemere sfeer gecreëerd worden.

Ontdekken

Volledig modern dus, het nieuwe Doornroosje. Totaal iets anders dan het oude schoolgebouw dat Doornroosje eerst was. Waar de Red Hot Chili Peppers en Pink Floyd optraden en waar veel artiesten hun succes aan te danken hebben. Hoe is dat voor de ultieme fans, voor wie het oude pand bijna een heiligdom was? “Van hen hebben we na de opening heel veel positieve reacties gehad”, vertelt Holter. “Het pand is van Nijmegen en van de fans. Dat willen we ze ook laten voelen.”

Volgens hem is het gewoon een kwestie van ontdekken en gewenning. “Waar elk hoekje in het oude Doornroosje een speciale betekenis had, moeten ze de hoekjes hier nog vinden. Maar dat komt nog wel.” Daar hebben de fans in ieder geval ruimschoots de tijd en mogelijkheden voor, want het programma voor de komende tijd ziet er veelbelovend uit. Kaiser Chiefs, Dotan, Milow: allemaal willen ze het nieuwe Doornroosje uitproberen.

Tekst: Marcus Siebes
Fotografie: Anna Schouten

Over de auteur:

Marcus Siebes

Muziek maakt de mens. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet naar muziek luister. Ik ben opgegroeid met muziek van Bob Dylan of The Rolling Stones, en de laatste jaren begin ik steeds meer mijn eigen smaak te ontwikkelen. Ik vind het heerlijk om in een kleine zaal opkomende bandjes of artiesten te zien optreden. Om daar dan ook nog voor te schrijven is natuurlijk helemaal geweldig. Ik ben nu tweedejaars student journalistiek in Zwolle. De schrijfvaardigheden die ik daar opdoe, hoop ik mooi te combineren met mijn werk voor CultuurBewust.nl.
In de maak: Doornroosje, een nieuw gebouw met het karakter van het oude van 10 stemmen
Google+