Tricksters Tricked stelt de vraag: wie geeft er vorm? | CLEEFT

Tricksters Tricked stelt de vraag: wie geeft er vorm?

Recensies
  • Maxime Morel & Lise Lefebvre, Identity Services, 2010, Van Abbemuseum
Tricksters Tricked stelt de vraag: wie geeft er vorm? CLEEFT nog niet. En jij?   Schrijf een recensie!
RECENSIE
INFORMATIE

Tricksters Tricked stelt de vraag: wie geeft er vorm?

Recensies

Design is overal. Tricksters Tricked in het Van Abbemuseum toont hoe de hele wereld wordt vormgegeven: onze identiteit, het museum, de stad en zelfs de natie. Is de manier waarop je deze dingen beleeft oprecht of door iemand anders bepaald?

Loading+ wishlist

CLEEFT het of niet?

Je moet ingelogd zijn om een recensie te plaatsen.

Maak een profiel aan
Door:  Kim Hoefnagels | 27/10/2010 @ 11:06

Tricksters Tricked stelt de vraag: wie geeft er vorm?Wil je op de hoogte zijn van de allernieuwste designsnufjes? Van innovatieve en mooi vormgegeven producten? Bezoek dan de Dutch Design Week in Eindhoven. Van 23 tot en met 31 oktober zie je daar eigenzinnige ontwerpen van bekende en minder bekende designers. Ben je helemaal niet geïnteresseerd in design, dan zal je er uiteindelijk toch aan moeten geloven, want design overspoelt ongemerkt de hele wereld. Tricksters Tricked in het Van Abbemuseum toont dat onze identiteit, de stad, de natie en het museum ook bedacht en vormgegeven zijn. Wie bedriegt nou eigenlijk wie?

Design vind je niet alleen op de designbeurzen of –evenementen als de Dutch Design Week. Het is overal om ons heen. Trickster Tricked toont hoe de hele wereld wordt vormgegeven en werpt vragen op over authenticiteit. Is de manier waarop je dingen beleeft oprecht? Of is deze van tevoren bedacht en ben je slechts onderworpen aan een bepaald model. Bepaal je zelf eigenlijk wel wie je bent?

Identity services
Vormgevers Maxime Morel en Lise Lefebvre lijken zich dat ook af te vragen. Op de begane grond van de toren van het Van Abbemuseum hebben ze een klein laboratorium gebouwd waar zij bezoekers identity services aanbieden. Op basis van uiterlijke kenmerken maken ze een persoonlijk visitekaartje met je naam en contactgegevens. Zo bepaalt je gewicht de lijndikte van de letters, je lengte de hoogte en zelfs het kleurschema wordt afgeleid van je verschijning.

Sommige bezoekers laten zich welwillend ‘visueel analyseren’, waarvan het resultaat te zien is op de wanden van de kleine ruimte. Andere bezoekers zijn wat terughoudend. Het blijft een beetje een gek idee om jezelf tot een plat logo te laren reduceren. Daar valt toch weinig aan af te lezen? Letters met een normale dikte zouden bijvoorbeeld verwijzen naar een normaal postuur, maar wat is dan ‘normaal’?

Morel en Lefebvre lijken met hun werk een ironisch commentaar te willen geven op de huidige samenleving waarin het vormgeven van je persoonlijkheid haast een dagelijkse bezigheid is geworden. Miljoenen mensen geven via sociale media als Facebook, Twitter en Hyves, hun identiteit weer, die in feite evenzeer vastzit aan een bepaald format. Je kunt je daarom afvragen hoe persoonlijk zo’n zelf vormgegeven profiel eigenlijk is.

Wie geeft er vorm?
De vraag ‘wie geeft er vorm?’ is een terugkerend thema bij Tricksters Tricked. Elke verdieping van de toren van het Van Abbemuseum richt zich op deze kwestie vanuit een ander onderzoeksveld: onze identiteit, de stad, de natie en het museum. De stad wordt onderzocht door onder meer de ontwerpers Jozua Zaagman, Jacqueline Schoemaker en Maartje Dros. Met hun project Walked Lines laten ze zien dat de vormgeving van een stad niet alleen de gevels betreft…

Op het eerste gezicht lijkt Walked Lines een verzameling witgekleurde A4’tjes met hier en daar wat lijnen en stipjes. Als je beter kijkt zie je dat het plattegronden zijn, maar dan zonder straten en gebouwen. De lijnen representeren de door de onderzoekers gelopen of gefietste routes en de stipjes staan voor bepaalde plekken, uiteenlopend van bordelen en illegale banken tot parken en bezienswaardigheden. Door op deze manier uiteenlopende steden met elkaar te vergelijken, laten de ontwerpers zien hoe onze beleving van een stad van tevoren bepaald is. Fietsen gebeurt op de daarvoor aangegeven paden, picknicken in de daarvoor aangelegde parken. Alles is planmatig ingericht, waardoor de manier waarop je een stad bezoekt al helemaal is uitgestippeld zonder dat je daar enige invloed op hebt gehad.

Design op het scherp van de snede
Design beïnvloedt ons allemaal. Het gaat niet alleen over designers en hun producten, maar ook over onszelf en onze omgeving. Sterker nog, je kan er bijna niet aan ontsnappen. Uiteindelijk is alles te reduceren tot vooraf bedachte modellen die bepalen hoe je de wereld beleeft. Door dit te tonen, verbindt Tricksters Tricked design aan sociale thema’s op het scherp van de snede. Het laat je afvragen of het niet eens tijd wordt om zelf de rol van designer op te eisen.

Tricksters Tricked stelt de vraag: wie geeft er vorm? 0 van 10 1

Design is overal. Tricksters Tricked in het Van Abbemuseum toont hoe de hele wereld wordt vormgegeven: onze identiteit, het museum, de stad en zelfs de natie. Is de manier waarop je deze dingen beleeft oprecht of door iemand anders bepaald?

Google+