Bezienswaardige etalages tijdens de HKU Designroute | CLEEFT

Bezienswaardige etalages tijdens de HKU Designroute

  • Publiek bekijkt het afstudeerwerk van Janine van den Bosch
Bezienswaardige etalages tijdens de HKU Designroute CLEEFT nog niet. En jij?   Schrijf een recensie!
RECENSIE
INFORMATIE

Bezienswaardige etalages tijdens de HKU Designroute

De HKU Designroute trakteert je tijdens het shoppen op bijzondere objecten, die vaak bezienswaardiger zijn dan de koopwaar die normaal in etalages is uitgestald.

Loading+ wishlist

CLEEFT het of niet?

Je moet ingelogd zijn om een recensie te plaatsen.

Maak een profiel aan
Door:  Kim Hoefnagels | 15/10/2010 @ 08:39

Bezienswaardige etalages tijdens de HKU Designroute


De HKU Designroute geeft aan het fenomeen windowshoppen een geheel nieuwe dimensie. Van 13 tot en met 20 oktober zijn een twintigtal etalages in de binnenstad van Utrecht uitgestald met bijzondere producten. Het betreft het afstudeerwerk van een twintigtal ontwerpers van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht die op deze manier hun talent aan een breed publiek tonen.

Het oplettende winkelpubliek in Utrecht wordt deze week getrakteerd op bijzondere objecten, die vaak bezienswaardiger zijn dan de spullen die normaal in etalages zijn uitgestald. Soms ook levert de samenkomst van winkelwaar en kunstzinnige producten een buitengewone wisselwerking op, waar je anders misschien nooit bij stil had gestaan.

Lichtwarmte
Wie ooit eens een lampje heeft vervangen, nadat deze langdurig heeft gebrand, weet uit (pijnlijke) ervaring dat zo’n lampje gloeiend heet kan worden. Dat de warmte van licht behalve brandblaren ook iets positiefs kan opleveren, demonstreert ontwerper Jasper van den Boezem met zijn werk Visual Radiation dat uitgerekend in een lampenzaak wordt tentoongesteld.

Van den Boezem is in zijn ontwerp uitgegaan van de warmte van een gloeilamp en heeft daarbij het licht slechts als bijproduct beschouwd. Dat betekent minder verspilling, want 95% van de energie die een gloeilamp verbruikt, gaat op in warmte. Visual Radiation vertaalt dit idee naar twee alledaagse gebruiksvoorwerpen: een broodrooster en een föhn. Dus, zin in een knapperige boterham of wil je je haar stylish én efficiënt drogen? De warmte van een gloeilamp biedt uitkomst. Visual Radiation laat zien hoe, en dat heeft twee prachtige producten opgeleverd, waar je ook in het donker nog van kunt genieten.

De winkeltentoonstelling van Visual Radiation laat je afvragen wat er mogelijk is met de lichtwarmte in de lampenzaak. In feite wordt er nu onnodig veel verspild. Het creatief omgaan met verkwisting lijkt een onderwerp dat de jonge designers in het algemeen veel bezig heeft gehouden.

Varkensdarmen
Neem het afstudeerwerk van Kika Brinkman. D’arm bestaat uit een serie organisch gevormde producten die zijn gemaakt van waar de titel al op slinkse wijze naar verwijst. Inderdaad darmen, die van varkens om precies te zijn. Het weerzinwekkende slachtafval heeft na verschillende bewerkingen een chique jasje gekregen dat dienst kan doen als drinkglas of parfumfles.

De afstotelijkheid van het materiaal heeft Brinkman tenietgedaan, zowel door uiterlijke aspecten, als door de context die ze voor haar producten heeft gecreëerd. Luxeproducten die normaal gesproken worden gemaakt van exclusieve materialen, zijn nu vervaardigd uit een als waardeloos geachte bouwstof. Het werk stelt zo indirect vragen over de manier waarop we meerwaarde toekennen aan producten. Draait het om de daadwerkelijke inhoud of is het het jasje dat telt?

Honderden haarspeldjes
Het werk van Janine van den Bosch raakt aan een overeenkomstige kwestie, maar doet dit op een geheel eigen manier. Met ogenschijnlijk veel engelengeduld heeft de ontwerpster reeds bestaande materialen dusdanig bewerkt, dat je ze bijna niet meer herkent. Bijna, want na grondige inspectie zie je stukken vliegengordijn, haarspeldjes en zelfs nepnagels.

De serie Overpowered toont alledaagse, banale gebruiksartikelen in een weelderig vertoon. Wie had gedacht dat honderden haarspeldjes samen, er zo chic uit kunnen zien? Of viezige nepnagels zo enorm stijlvol? Bovendien kunnen de ontwerpen stuk voor stuk op het lichaam gedragen worden. De kleding van de modewinkel, waar het werk wordt geëtaleerd, steekt er daardoor wat kaal bij af…

Bewonderenswaardige verbijzondering
Het toekennen van meerwaarde aan alledaagse gebruiksvoorwerpen is misschien eigen aan design, ontwerpers nemen de vanzelfsprekendheid van producten weg door ze te verbijzonderen. Toch, de manier waarop de net afgestudeerde designers dat doen is bewonderenswaardig en absoluut de moeite waard om het shoppen even voor te staken.

Bezienswaardige etalages tijdens de HKU Designroute 0 van 10 1

De HKU Designroute trakteert je tijdens het shoppen op bijzondere objecten, die vaak bezienswaardiger zijn dan de koopwaar die normaal in etalages is uitgestald.

Google+