Kunstzinnige hoogtepunten | lijstje | kunst | CLEEFT

Een kunstzinnig nieuwjaar!

Lijstje
  • © Nicholas Mirguet, foto bijgesneden

Een kunstzinnig nieuwjaar!

Lijstje
Door:  Marion Lumens op 
31/12/2016

Gelukkig nieuwjaar! Tijd voor een terugblik op de kunstzinnige hoogtepunten van 2016 en een vooruitblik op wat komen gaat.

2016

Hold Your Beliefs Lightly

Toen de belangrijkste hedendaagse kunstenaar van Engeland in Nederland exposeerde, kon <a href="https://www.cleeft.nl/kunst/recensie_warm-welkom-wereld-grayson-perry”>Willem dit niet missen. Teleurstellend was de expositie van Grayson Perry in het Bonnefantenmuseum in Maastricht allerminst. Kleurrijke wandtapijten en vazen toonden symbolische taferelen die aan het denken zetten.

No Good Can Come Of This

De solotentoonstelling van Merijn Kavelaars (februari 2016) bleef <a href="https://www.cleeft.nl/kunst/recensie_merijn-kavelaars”>Margriet het meeste bij, ondanks dat het een kleine expositie is. In het kader van een artistiek experiment sloot Kavelaars zich ruim 3 weken op in een oud slooppand in de Kinkerstraat in Amsterdam. Hij had geen contact met de buitenwereld en leefde onder primitieve omstandigheden. In deze periode beschilderde hij het pand van onder tot boven en kwam zichzelf zowel artistiek als persoonlijk tegen. Het eindresultaat was een indrukwekkend kunstwerk: kleurrijke figuren en associatieve teksten representeerden Kavelaars’ wekenlange creatieve werkproces.

Notion Motion

Museum Boijmans van Beuningen te Rotterdam toonde voor de derde keer de betoverende installatie ‘Notion Motion’ van de Deens IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson. <a href="https://www.cleeft.nl/kunst/recensie_notion-motion-eliasson-brengt-reflectie-en-perceptie”>Volgens Saïne bleef het intrigerend. In de enorme zalen van het museum stonden enkel grote bakken met water, een projector erop gericht. De bezoekers die rimpelingen veroorzaakten in het water, creëerden een hypnotiserend lijnenspel.

 

2017

SAY CHEESE

‘Everything is going to be alright’, in lichtgevende neon belettering. Deze geruststellende zin uit Bob Marley’s liedje vormt tevens een van de meest iconische kunstwerken van de Britse kunstenaar Martin Creed. Zijn speelse, minimalistische en ironische werk is van 21 januari tot en met 7 mei te zien in Museum Voorlinden, te Wassenaar. Dat wordt wat: de expositie wordt geopend met een zaal vol ballonnen, een wand vol broccoli wordt geëxposeerd en een hardloper rent door het gebouw.

Marinus Boezem

De expositie van Marinus Boezem is tot en met 26 maart te zien in de Oude Kerk van Amsterdam. Boezem zette in de jaren ’60 de conceptuele kunst op de kaart in Nederland. Speciaal voor de Oude Kerk maakte hij nieuwe werken en wordt een oude performance na jaren opnieuw uitgevoerd. Een eigenzinnig kunstenaar op een prachtige locatie.

Tracing Memories

Komende zomer zal het museum voor hedendaagse aboriginal kunst AAMU in Utrecht helaas haar deuren sluiten. Jammer, want AAMU biedt een nodig alternatief voor het overweldigend Westerse aanbod van hedendaagse kunst. Maar van 22 januari tot en met 15 juni zal een laatste expositie plaatsvinden; ‘Tracing Memories’. Kunst uit Europa, Afrika en Australië komt bij elkaar, met als rode draad ‘verbeelde herinneringen’.

Over de auteur:

Marion Lumens

Ik verwonder me graag over kunst. Maar de paar regels tekst in een museum vind ik meestal wat saai. Geef mij maar een filosofisch idee waar ik over kan mijmeren. Als kunst-columnist deel ik mijn impressies en overdenkingen.
Een kunstzinnig nieuwjaar! van 10 stemmen
Google+