Belevenis boek ‘Zilt Zoet Zeeland’ doet recht aan provincie | CLEEFT

Belevenis boek ‘Zilt Zoet Zeeland’ doet recht aan provincie

  • Belevenis boek ‘Zilt Zoet Zeeland’ doet recht aan provincie

Belevenis boek ‘Zilt Zoet Zeeland’ doet recht aan provincie

Door:  Alexander Siteur op 
17/01/2017

Uit ‘Zilt Zoet Zeeland’ door Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe en Tanja van den Berge spreekt vooral trots: trots van ondernemers op hun pure producten, trots van restaurateurs op hun creaties en bovenal de trots van Zeeuwen op Zeeland. Ze nemen je mee op een tocht door deze bijzondere provincie.

Het is geen standaard kookboek, ongeveer de helft is een soort reisgids waarin vissers, boeren, restaurateurs centraal staan. In een interview tonen de passie voor hun werk en de trots op Zeeland. Geordend op plaats volg je als lezer een route door de provincie. Er spreekt enige bewondering in de tekst. Het is een moment opname: zo is het Zeeland van nu.

Voorliefde voor zeevruchten

Wie aan Zeeland denkt, denkt aan vis. Des te opvallender dat het hoofdzakelijk zeevruchten zijn die in de recepten gebruikt worden. Toch zijn de recepten divers en modern, zoals mosselen van de barbecue, kokkels met zeewier en pasta en Zeeuwse cheesecake. De vraag die rijst is of je deze recepten ook buiten Zeeland kunt maken, want mispels (een soort fruit), scheermessen (zeevrucht) en zeekat zijn nu eenmaal niet op iedere hoek van de straat verkrijgbaar. Wat eigenlijk ontbreekt is een link tussen het verhaal en de recepten. Vragen als ‘waarom eet men dit zo?’ en ‘Is het een klassieker of juist niet?’ blijven onbeantwoord. In de verhalende manier waarop het boek is opgezet was dit logische stap geweest. Voor een belevenis boek is het ook opvallend dat de fotokwaliteit in veel gevallen achter blijft; onnatuurlijke kleuren en een onscherp beeld doen vermoeden dat een gedeelte met een smartphone is geschoten.

Koken maar

De aardappelsoep met Zeeuws spek ziet er totaal anders uit dan op de foto maar is wel heel erg winters en lekker. De krabkoekjes vergen ontzettend veel werk omdat je krabpoten moet uitbenen. Een instructie hoe dat moet ontbreekt en ze zijn helaas ook niet bijzonder smaakvol. De chowder (zonder tapijtschelpen) bleek een goede combinatie. Al met al een mooi boek dat inzet op de beleving van Zeeland, maar culinair gezien geen uitblinker is.

Belevenis boek ‘Zilt Zoet Zeeland’ doet recht aan provincie van 10 stemmen
Google+