Elfia 2014 | Reportage | Cultuurbewust.nl

Elfia 2014, een walhalla voor Fantasy-fans

Reportage
  • SDC17277

Elfia 2014, een walhalla voor Fantasy-fans

Reportage
Door:  Wendy Reniers op 
30/04/2014

In het paasweekend van 2014, van 19 tot en met 21 april, werden Kasteel de Haar en haar tuinen omgetoverd tot een prachtig middeleeuws oord. Hier konden jong en oud, uitgedost in prachtige kostuums, genieten van folkmuziek, lezingen, gevechten en zelfs een potje nieuwerwets quidditch. Elfia, voorheen bekend onder de naam Elf Fantasy Fair, wordt elk jaar gehouden in april en september. Dit evenement is bedoeld voor mensen die hun dromen en fantasieën werkelijkheid willen laten worden en deze met anderen willen delen. Dit uiten zij door middel van kostuums, maar er is zeker ook aandacht voor literatuur.

Kostuums met karakter

Vrijwel iedereen die Elfia bezoekt draagt een, al dan niet zelfgemaakt, kostuum. Hoewel het thema van het evenement dit jaar King Arthur and his Knights was, trokken de meeste bezoekers zich daar niet veel van aan. Allerlei figuren uit bekende science fiction-films (denk aan bijvoorbeeld Star Wars) komen voorbij terwijl je rustig op het grasveld naast het kasteel geniet van één van de lekkernijen die je kunt kopen. Toch zijn het niet alleen karakters uit films en games die je ontmoet. Veel bezoekers gaan als hun favoriete boekpersonage. Zo loopt er menigerlei Mad Hatter of Alice rond en komen er hele klassen tovenaars en heksen in Zweinsteinuniformen over het terrein. Ook was er dit jaar voor het eerst een quidditch-toernooi, een sport die gebaseerd is op de Harry Potter-boeken van J.K. Rowling en die steeds populairder wordt over de hele wereld.

Schrijvers (in de dop)

Behalve het kijken naar hoe andere bezoekers zijn uitgedost, is er nog meer te beleven op dit halfjaarlijkse festival. In de Lecture Hall, een grote witte tent waarin vrijwel elk uur een nieuw thema wordt geïntroduceerd, is er plaats om je literaire overpeinzingen, ideeën en tips met anderen te delen. Zo zijn er workshops over het creëren van karakters, het beschrijven van een wereld, maar ook over het promoten van je nieuwe boek. Verder zijn er verschillende Nederlandse, maar ook buitenlandse schrijvers en hun uitgevers aanwezig, met wie je een praatje kunt maken en een door wie je een boek kunt laten signeren. Voorbeelden van uitgeverijen die aanwezig waren op dit evenement zijn Luitingh-Sijthoff, één van de grootste Nederlandse uitgevers van (vertaalde) fantasy, Zilverspoor en Books of Fantasy. Bij de stand van de eerste waren schrijvers Tisa Pescar en Adrian Stone aanwezig om hun eigen boeken te promoten, respectievelijk Alfa en de Duivels trilogie. Naar Stone’s eigen zeggen is de Duivels trilogie de best verkochte fantasy-serie in Nederland. Of dit een marketingtruc is valt niet met zekerheid te zeggen, maar door in gesprek te gaan met schrijvers worden boeken zeker interessanter.

Al met al is Elfia een evenement waar je fantasie de vrije loop kan laten en waar je dit op verschillende manieren kan uitdrukken. Zowel in de kostuums als in het programma van het festival vind je een literair aspect terug, wat het voor boekliefhebbers een ideaal evenement maakt om andere boekenwurmen te leren kennen en je kennis op het gebied van boeken, schrijvers en schrijven een boost te geven.

Over de auteur:

Wendy Reniers

Ik hou van katten, thee, boeken, muziek en talen. Een aantal van deze passies kan ik met de wereld delen op CLEEFT. Daarnaast ben ik afgestudeerd MA Interculturele Communicatie, werk ik als junior projectleider bij Taal in het bedrijf en doe ik pogingen om uiteindelijk mijn eigen boek te schrijven.
Elfia 2014, een walhalla voor Fantasy-fans van 10 stemmen
Google+