Daar is hij weer | Timur Vermes | recensie | Cultuurbewust.nl

Vermes’ Daar is hij weer maakt een terugkeer van Hitler een beschamend hilarische optie

Recensies
  • Vermes' Daar is hij weer maakt een terugkeer van Hitler een beschamend hilarische optie
Vermes’ Daar is hij weer maakt een terugkeer van Hitler ... CLEEFT echt. En jij?   Schrijf een recensie!
uit 2 stemmen
9
RECENSIE
INFORMATIE

Vermes’ Daar is hij weer maakt een terugkeer van Hitler een beschamend hilarische optie

Recensies

Timur Vermes vertelt met Daar is hij weer een cynisch maar hilarisch verhaal over een grote leider. Hij vertelt op virtuoze wijze hoe Hitler in 2011 opnieuw op zoek gaat naar de macht.

Loading+ wishlist

CLEEFT het of niet?

Je moet ingelogd zijn om een recensie te plaatsen.

Maak een profiel aan
Door:  Alice Wubbels | 02/11/2013 @ 19:00
10

Vermes’ Daar is hij weer maakt een terugkeer van Hitler een beschamend hilarische optie

Wat zou er gebeuren als Hitler ineens in Berlijn zou opduiken? Timur Vermes geeft hierop een antwoord in zijn roman Daar is hij weer. Hij toont hoe Hitler opnieuw moet beginnen aan zijn zoektocht naar macht en hoe hij populair wordt als ‘imitator van’. Tegelijkertijd laat Vermes zijn licht schijnen over de moderne samenleving en hoe eigenaardig het bijvoorbeeld is met een plastic zakje de drollen van je hond op te moeten rapen.

In Daar is hij weer is Hitler als een vis op het droge; Vermes plaatst hem uit zijn vertrouwde omgeving. Hitler ziet de omgeving vanuit een verouderd perspectief en daardoor voelt hij zich vaak onbegrepen en eenzaam. De technologieën groeien hem boven het hoofd, honden hebben bedienden om de drollen op te ruimen en een vrouw heeft de macht over Europa. Dit perspectief levert prachtig geformuleerde observaties op: het spel Mijnenveger is ‘een militair probleem van een volksgenoot’ een reclamefolder wordt gezien als ‘verspilling van waardevolle hulpbronnen van het nationaal bezit’.

Machtig en mediageniek

Vermes toont echter ook hoe Hitler zich in deze samenleving kan opwerken tot een zeer machtig, mediageniek persoon. De omgeving ziet Hitler niet als iemand die de wereld wil veroveren, maar als een cabaretier die inspeelt op de ontevredenheden in de samenleving. Hij stelt vrij algemene ergernissen aan de orde, maar ook de meest choquerende voordrachten worden gezien als verademing: eindelijk zegt iemand eens waar het op staat. Vermes laat hiermee op een cynische manier zien hoe makkelijk het volk te bespelen is als je maar een goede leider hebt. Hij toont aan dat Hitler vandaag de dag zomaar weer aan de macht zou kunnen komen.

Beschaamd grinniken

Ondanks deze ietwat duistere boodschap beschrijft Vermes ook hilarische momenten. Een voorbeeld hiervan is het betoog over de Joodse vos: ‘[de Jodenvos] herken ik nog het gemakkelijkst in de lepelhond, die op kenmerkende, typisch Joodse wijze in zijn naam zijn vossenaard al verloochent’. Dit soort observaties zorgen ervoor dat je regelmatig grinnikt tijdens het lezen.

Dit roept vrijwel direct de vraag op of het wel mag, lachen om een man die zoveel mensen heeft vermoord? Het probleem is echter dat Hitler gedurende het boek verandert van moordenaar naar sympathiek; hij is ook alleen maar een man die zich onbegrepen voelt en die oprecht interesse toont in zijn naasten. En als zelfs neonazi´s hem afranselen in een steegje, kun je enkel medelijden met hem hebben.

Een interessante optie

Daar is hij weer is al met al een cynische, maar hilarische blik op de vraag ‘Wat als?’. Vermes verwoordt op virtuoze wijze een interessant antwoord hierop, door middel van een ongemakkelijke confrontatie met onszelf en de hedendaagse samenleving. In deze samenleving zou een persoon als Hitler zo weer aan de macht kunnen komen en we zouden hem nog sympathiek vinden ook. Of Hitler ook daadwerkelijk weer de wereld verovert, laat Vermes onbeantwoord.

 

 

Vermes’ Daar is hij weer maakt een terugkeer van Hitler een beschamend hilarische optie 9 van 10 2 stemmen

Timur Vermes vertelt met Daar is hij weer een cynisch maar hilarisch verhaal over een grote leider. Hij vertelt op virtuoze wijze hoe Hitler in 2011 opnieuw op zoek gaat naar de macht.

  1. |
    8

    Hoe zou het eruit zien als Hitler in Berlijn zou terugkeren in 2011? Dat beschrijft Timur Vermes in zijn hilarische bestseller ‘daar is hij weer’. In dit boek komt Adolf Hitler plotseling weer tot leven. Zonder Eva, zonder zijn functie als Führer. Hoe houdt hij zich op de been, en hoe kan hij aarden in het tijdperk van social media? Hij groeit uit tot TV- persoonlijkheid en komediant door middel van “likes” op Facebook. Hij probeert zijn functie als führer van het Duitse Rijk weer te vervullen maar niemand gelooft dat dit echt is, ze zien hem allemaal als komiek. Hierdoor wordt hij steeds populairder. Dit boek lijkt weliswaar grappig maar het heeft ook een satirische ondertoon: kritiek op de invloed van media op de politiek. Ook laat het zien hoe een persoon als Adolf Hitler eigenlijk zo weer aan de macht zou kunnen komen, met behulp van het internet. Het boek is erg grappig geschreven en het schetst een ander beeld van de Nazileider. Toch heeft het een serieuze ondertoon en dat maakt het zeker een aanrader.

Google+