Ontroerende onzin | Ronit Palache | Recensie | CLEEFT

Ontroerende onzin. De joodse identiteit in het Nederland van nu.

Recensies
  • Ontroerende onzin. De joodse identiteit in het Nederland van nu. 1
Ontroerende onzin. De joodse identiteit in het Nederland van nu. CLEEFT wel. En jij?   Schrijf een recensie!
uit 1 stem
7
RECENSIE
INFORMATIE

Ontroerende onzin. De joodse identiteit in het Nederland van nu.

Recensies

Ronit Palache interviewde meer dan honderd joodse mensen. In deze bundel zijn deze interviews samengenomen: verspreid over meer dan drie generaties.

Loading+ wishlist

CLEEFT het of niet?

Je moet ingelogd zijn om een recensie te plaatsen.

Maak een profiel aan
Door:  Rosemarie Van Herwaarden | 19/01/2017 @ 10:32
7

Ontroerende onzin is een verzameling van rake interviews over Joodse identiteit in Nederland.

Voor de meeste mensen in dit boek speelt God een kleine rol, toch noemen ze zichzelf Joods. Dit boek is een prachtige verzameling van interviews met Joodse Nederlanders langs taboes, rituelen en gebruiken. Dit levert een prachtig inzicht in Joods Nederland, een groep die niet vaak in de media verschijnt en daarom extra interessant is om een keer wel aan het woord te komen.

In meer dan honderd interviews lees je over de wijze waarop joden in Nederland vorm geven aan hun Joodse identiteit. Van boze vaderjoden (het jodendom wordt via de moeder doorgegeven), tot Nederlanders die zich op latere leeftijd hebben bekeerd tot het jodendom.

Zoveel mensen zoveel wensen

De rode draad in de verschillende interviews is de wijze waarop de Joodse Nederlanders hedendaags vorm geven aan hun joodse identiteit. Alle regels volgen is onhaalbaar, daarom zijn er veel joden die de regels aanpassen naar de moderne tijd.  ‘’De regels zijn niet te volgen in deze moderne tijd en al helemáál niet in de mediene. Niet autorijden op sjabbat of naar een restaurant kunnen gaan zou onhaalbaar zijn. Bij de liberalen snappen ze dit probleem.’’ De ene gaat wel naar de synagoge, de ander eet geen zuivel en vlees bij elkaar. Er zijn joden die zich wel joods noemen maar verder niks praktiseren van het Joodse geloof. De aanpassing van het Joodse geloof aan de moderne tijd levert soms interessante vragen op. Wanneer mag je jezelf nou eigenlijk Joods noemen?

Joods in Nederland

Niet alle joden voelen zich in Nederland even vrij om hun geloof te uiten. Velen zouden graag naar Jeruzalem willen verhuizen om daar echt ‘vol’ joods te zijn. Om keppeltjes te dragen en niet te worden nagekeken, bijvoorbeeld. Dat is een aandachtspunt voor de pijlers waarop onze multiculturele samenleving is gebouwd. Daarin zou iedereen zich namelijk vrij moeten voelen om het geloof te leven waarin je gelooft. Deze bundel is in ieder geval een verrijking, door de rake interviews ontstaat een unieke inkijk in Joods Nederland. Een groep van individuen, die net als iedereen onderdeel is van de Nederlandse samenleving.

Ontroerende onzin. De joodse identiteit in het Nederland van nu. 7 van 10 1

Ronit Palache interviewde meer dan honderd joodse mensen. In deze bundel zijn deze interviews samengenomen: verspreid over meer dan drie generaties.

Google+