De onvolmaakten: Slim geconstrueerde debuutroman die boeit van begin tot eind | CLEEFT

De onvolmaakten: Slim geconstrueerde debuutroman die boeit van begin tot eind

Recensies
  • De onvolmaakten def.indd
De onvolmaakten: Slim geconstrueerde debuutroman die boeit van begin tot eind CLEEFT nog niet. En jij?   Schrijf een recensie!
RECENSIE
INFORMATIE

De onvolmaakten: Slim geconstrueerde debuutroman die boeit van begin tot eind

Recensies

Tom Rachman beschrijft in De onvolmaakten op briljante wijze de opkomst en ondergang van een in Rome gevestigde internationale krant en de levens van de mensen op de redactie.

Loading+ wishlist

CLEEFT het of niet?

Je moet ingelogd zijn om een recensie te plaatsen.

Maak een profiel aan
Door:  Vanessa 't Hoen | 21/09/2010 @ 15:41

De onvolmaakten: Slim geconstrueerde debuutroman die boeit van begin tot eind

In De onvolmaakten van Tom Rachman draait het om ‘de krant’; een internationale krant waarvan de redactie in Rome gevestigd is. Tom Rachman beschrijft in elf hoofdstukken de verschillende levens van verslaggevers, redacteuren, leidinggevenden en een lezer. In evenveel intermezzo’s schetst de schrijver de opkomst en ondergang van de krant.

De onvolmaakten is het debuut van de Britse Rachman (1974). Rachman was verslaggever in India en Sri Lanka, correspondent in Rome en redacteur in Parijs voordat hij aan zijn debuut begon.

Hoewel de lezer meekrijgt dat de sfeer op de redactie slecht is, er veel wordt geroddeld, er geen collegialiteit bestaat en weinigen het werk echt als passie zien, legt De onvolmaakten meer de nadruk op het priveleven van de verschillende medewerkers van de krant.

Zo maakt de lezer kennis met Herman Cohen, chef eindredactie – een door nieuws en taal geobsedeerde bullebak – die zijn hele leven het gevoel heeft gehad in de schaduw te hebben gestaan van zijn beste vriend Jimmy, maar nu ontdekt dat niets minder waar is. Ook leren we Kathleen Solson kennen. Kathleen is de superambiteuze hoofdredacteur van de krant die ieders intellectuele meerdere wil zijn, maar het uiteindelijk moet afleggen tegen haar oude liefde.

Sympathie voor onvolmaaktheid
Hoewel de 11 hoofdstukken ieder aan één persoon van de redactie zijn gewijd, komen regelmatig dezelfde karakters terug. Herman beschrijft in zijn hoofstuk hoe hij denkt over Ruby Zaga, de verbitterde eindredacteur, en in het hoofdstuk over Ruby zelf krijgt de lezer inzicht in haar gedrag.

Doordat de verschillende karakters in het gehele boek terugkomen, Rachman de karakters uitgebreid beschrijft en vanuit verschillende perspectieven belicht, onstaat het gevoel de karakters te kennen. Daarnaast krijgt de lezer sympathie voor deze onvolmaakte mensen die ook maar – ieder op zijn eigen manier – het hoofd proberen te bieden aan de problemen in hun leven en de veranderende wereld om hun heen.

Realiteit van de krantenwereld
Want ook die veranderende wereld komt in De onvolmaakten aan bod. Rachman beschrijft hoe de krant lezers verliest en het moet afleggen tegen nieuwsaanbieders op internet. De krantenkoppen zijn net na het drukken al verouderd, waar internet het nieuws elke seconde kan updaten. De krant vult plekken van inmiddels gepensioneerde redacteuren niet meer op.

De reactie van de krant op deze ontwikkelingen is te passief. De teloorgang van het dagblad lijkt een feit. Interessant is daarnaast dat Rachman laat zien dat elke werknemer uiteindelijk hetzelfde doel voor ogen heeft, namelijk behoud van de krant, maar dat niet altijd van elkaar kunnen inzien.

De onvolmaakten is een aanrader. Niet alleen krijgt de lezer inzicht in de gang van zaken op een krantenredactie, ook zijn de privelevens van de personages interessant, soms grappig en soms aangrijpend. De onvolmaakten is een droomdebuut dat boeit van begin tot eind.

De onvolmaakten: Slim geconstrueerde debuutroman die boeit van begin tot eind 0 van 10 2 stemmen

Tom Rachman beschrijft in De onvolmaakten op briljante wijze de opkomst en ondergang van een in Rome gevestigde internationale krant en de levens van de mensen op de redactie.

Google+