Simone van der Vlugt: "Mensen hebben geen controle over hun bestaan." | CLEEFT

Simone van der Vlugt: “Mensen hebben geen controle over hun bestaan.”

  • Interview met Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt: “Mensen hebben geen controle over hun bestaan.”

Door:  Vanessa 't Hoen op 
29/03/2010

Simone van der Vlugt viert dit voorjaar haar 15-jarig jubileum als schrijfster. Ook komt op 22 april haar nieuwste thriller Op klaarlichte dag uit. Afgelopen zondag gaf Van der Vlugt in het kader van de Boekenweek een lezing in de bibliotheek van Ommoord (Rotterdam). Onder het genot van een high tea vertelde zij over de afgelopen 15 jaar, haar leven en haar boeken. Na de lezing volgde een interview met de getalenteerde, maar opvallend nuchtere, schrijfster.

Vijftien jaar geleden werd de eerste historische jeugdroman van Simone van der Vlugt, De amulet, gepubliceerd. Al vanaf het moment dat zij Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman las, wist Van der Vlugt dat zij ook historische romans wilde schrijven. Aan de publicatie van De Amulet ging echter een lange weg vooraf. Al vanaf haar achtste schreef Simone Van der Vlugt verhalen. Meerdere verhalen werden afgewezen door de aangeschreven uitgevers. Zij zagen talent, maar vonden haar nog te jong. Van der Vlugt liet zich niet uit het veld slaan en schreef door. Met een hele reeks succesvolle boeken als resultaat.

Na de publicatie van De Amulet was het uitgerekend Thea Beckman die Van der Vlugt op de Uitmarkt vroeg om De Amulet voor haar te signeren.

Tien jaar lang schreef Van der Vlugt met veel plezier historische jeugdromans. Daarnaast bezocht ze scholen en schreef zij boeken voor de basis- en kleuterschool. “Op een bepaald moment besefte ik dat het schrijven van historische jeugdromans mij niet meer alles gaf. Ik schrijf vanuit mijn eigen belevingswereld, mijn eigen ervaring. Het perspectief van een jongere werd te beperkend. Dit bleek met name toen zij een boek over het leven van Jacoba van Beieren wilde schrijven. De problemen waar Jacoba mee kampt zijn ‘volwassen’ problemen. Die zijn niet interessant voor kinderen.”

Van der Vlugt bedacht dat zij het leven van Jacoba in een historische roman voor volwassenen wilde beschrijven. De uitgevers durfden het echter niet aan. De markt van historische romans voor volwassenen was te klein. Wilde ze geen thrillers schrijven?

Omdat zij toe was aan een nieuwe uitdaging nam zij dit aanbod aan. Vier maanden later kwam De Reünie uit. Dit is nog steeds het boek waar zij het meest trots op is: “Met dit boek heb ik mijzelf blootgegeven. Het is deels autobiografisch, wat betekent dat ik ervaringen uit mijn eigen leven, uiteraard uitvergroot, heb gebruikt om het verhaal sterker te maken. Daarnaast heb ik met De Reünie ook de overstap durven maken naar iets nieuws. Als dat dan lukt en het boek wordt een succes, dan is dat wel een overwinning.”

Vanaf het moment dat De Reünie was afgerond, kwamen er enkel nog ideeën voor thrillers bij Simone van der Vlugt op. “Het begint met een klein puzzelstukje. Iets trekt je aandacht, maar je weet nog niet wat je ermee wilt. Soms ligt een boek een aantal maanden in de kast en schrijf ik tussendoor een jeugdroman. Uiteindelijk komt het verhaal alsnog.”

Na een reeks succesvolle thrillers als Schaduwzusters, Blauw water en Herfstlied begon het toch weer te kriebelen. Van der Vlugt wilde het verhaal van Jacoba van Beieren alsnog publiceren. De uitgeverij was huiverig. De oplage en verkoopcijfers zouden een stuk lager zijn dan bij haar thrillers. Ze was echter vastberaden. Uiteindelijk werden er van Jacoba, dochter van Holland in een paar maanden tijd 50.000 exemplaren verkocht. Een hoog verkoopcijfer voor een historische roman.

Op 22 april komt Van der Vlugts nieuwste thriller Op klaarlichte dag uit. Het gaat over Nathalie, die op de vlucht is voor haar gewelddadige ex. Haar leven raakt verstrengeld met dat van Julia, een rechercheur bij de politie in Roermond. In deze intense thriller wordt de lezer steeds op het verkeerde been gezet. “Ik vind het belangrijk om clichés te vermijden.”

Op klaarlichte dag gaat volgens Van der Vlugt over controle: “Mensen hebben geen controle over hun bestaan. We doen of we controle hebben, maar uiteindelijk is een mens afhankelijk van de omstandigheden en de omgeving. Kleine beslissingen kunnen grote gevolgen hebben. Eigenlijk borduur ik met dit thema voort op Herfstlied. Herfstlied begint met het gelijknamige gedicht van Paul Verlaine: een mens wordt als een herfstblad voort geblazen in de wind, zonder dat je richting kan geven.”

Op de vraag hoe de komende vijftien jaar er voor haar uit gaan zien, antwoordt Van der Vlugt: “Ik hoop veel te gaan reizen voor mijn boeken. Nu houd ik het promoten van vertalingen in het buitenland een beetje af. Mijn kinderen zitten in de pubertijd. Ze hebben mij nodig. Met het reizen wacht ik dus nog even, maar dat is wel wat ik wil gaan doen. En uiteraard hoop ik natuurlijk nog heel veel te kunnen schrijven, dat hoort gewoon bij mijn leven!”

Over de auteur:

Vanessa 't Hoen

Niet alleen ben ik gek op lezen, ik houd ook van schrijven. Als redacteur Literatuur bij CultuurBewust kan ik deze twee mooi combineren. Het recenseren zorgt ervoor dat ik boeken nog kritischer lees en er meer uithaal. Mijn streven is de doelgroep enthousiast te krijgen en zo nieuwsgierig te maken dat ze het boek zelf ook willen lezen.
Simone van der Vlugt: “Mensen hebben geen controle over hun bestaan.” van 10 stemmen
Google+